Press "Enter" to skip to content

Månedens ting 2018 – maj

-De ældste bevarede vifter stammer fra ca. 1370 f.kr. og er fundet i Tutankhamons grav i Egypten. Denne vifte er dog ikke så gammel, men stammer fra Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i Kjøbenhavn 1888 og er en fantastisk flot reklame for Bryggeriet Ceres, Aarhus. Ud over viftens umiddelbare brug som solafskærmning eller til at give en let brise i ansigtet udviklede der sig i 1700/1800-tallet et helt ‘viftesprog’ (engelsk: Fanology), hvor damerne ved brug af viftens placering, bevægelse og om denne var udfoldet eller lukket kunne signalere til bejlende herrer om de skulle holde sig væk eller måske havde en chance for at gøre deres hoser grønne… (faktisk har mænd også benyttet vifter, dog i mindre omfang). Stor tak til Michael Tullberg for den spændene vifte.

-Den store hovedbygning ved Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i Kjøbenhavn 1888 var tegnet af Martin Nyrup og lå på Halmtorvet (det hed Rådshuspladsen dengang), hvor det senere Københavns Rådhus blev opført (sjovt nok også tegnet af Martin Nyrup). Tivolis område var af udstillingen lejet hele sæsonen og i denne have kunne gæsterne opleve den første elevator i Danmark. Elevatoren var placeret indeni en ting, som alle bryggerisamlere må kende: Tuborg flasken (se foto). Flasken var tegnet af arkitekt Viggo Klein, og var beklædt med bemalet lærred og dekoreret med etiket til Tuborg Lager Øl (Rød Tuborg).

-En halsetiket fra Tuborg Øl, der på udstillingen modtog hæder. Af andre danske bryggerier på udstillingen var foruden Ceres og Tuborg: Bryggeriet Rabeshave, Kastrup Bryggeri v. C.M. Larsen, Kongens Bryghus, Bryggeriet i Rahbeks Alle samt Horsens Baiersk- og Hvidtøl-bryggeri ved deres depot hos Alfred J. Jacobsen i København. Af danske mineralvandsfabrikker var Rosenborg Brøndanstalt, Sødring & Co. og Maglekilde i hvert fald repræsenteret.

Ny Carlsberg var også med…. Findes der hos samlerne andre etiketter med mindelser fra udstillingen – findes der måske endda brystetiketter eller glas eller andet bryggerirelateret med motiv fra denne….?