Press "Enter" to skip to content

Månedens ting 2018 – november

-Månedens samlerting har tidligere omhandlet etiketter med anderledes former end de “kedelige” ovale og rektangulære. Denne måned sættes fokus på de rombeformede – eller som samlere ynder at omtale dem: ‘etiketter på spids’. Hvornår denne etiketform er introduceret i Danmark vides vist ikke, men her er et tidligt eksempel, der jf. det påtrykte ejerskab må være fra perioden 1869-74.

-Et andet eksempel kommer her fra Marstrands Bryggerier, København. En elegant udført Hvidt Øls etiket, der har fået så “ankeret passer”, antagelig fra perioden 1884-1891.

 

 

-Gamle Carlsberg ‘Martsøl’. Martsøl stammer fra tysk ‘Märzen’ / ‘Maerzen’, der jf. historien skulle stamme fra Bayern før 1500-tallet, hvor brygning kun var tilladt mellem 29. September – 23. April. Øllet blev brygget (antagelig meget humlet) så det kunne holde sig sommeren over, hvor varmen gjorde at brygning ikke kunne foregå. Det er antagelig ikke derfor Carlsberg har brygget denne øl i 1888, men flot er den da!

-En elegant udført Pilsner Øl fra Bryggeriet Poulsbjerg i Slagelse, ca. 1900’erne. Litografisk arbejde af høj klasse.

 

 

 

-1930erne var en glansperiode for denne form for etiketter hvad angår sodavand. Her en sportsvand fra Herløv Mineralvandsfsbrik.

 

 

-Om samlernes udtryk ‘på spids’ for disse etiketter måske stammer fra denne Harboe øl fra 1951 vides ikke, men den er i hvert fald anderledes forfriskende i sit udtryk end mange andre ældre etiketter fra bryggeriet. Der findes en lige så usædvanlig halsetiket dertil, desværre haves ikke et scan.

 

-Jylland skal da også med denne måned! Her i form af en dampfabrikeret Sodavand fra C. Rafns Fabriker i Aalborg. Fabrikken hed tidligere bl.a. ‘Aalborg Mineralvandsfabrik’, men skiftede navn i 1888. Etiket antagelig fra ultimo 1888 / 1890erne.

 

-Selv om det er lidt af en sjældenhed at se ‘på spids’-formen i dag, benyttes den skam stadig specielt af mindre nano- og mikrobryggerier. Her et eksempel fra Fæstnings Bryggeriet i Fredericia, der gennem årene har udsendt en række øl med lokalhistoriske motiver og inspiration, flere af disse med ganske interessante etiketter. Her et eksempel på en etiket fra deres nye serie.